Breaking News
Loading...
Monday, November 22, 2010

Info Post
Landlig fransk og bohuslensk skjærgård. Nybygget i 1800-tallsstil. I den hvite kapteinvillaen møtes kontrastene i skjønn forening.
Det store hvite trehuset med de vakre vinduspartiene smelter inn i vinterlandskapet i Brastad.. Huset er et såkalt skjærgårdshus eller en kapteinvilla og ser ut som om det har stått her alltid, iallefall minst siden grossereren på slutten av 1800-tallet. Men om sannheten skal fram er det helt nybygget.
På tomten sto tidigere et gammelt hus fra slutten av 1800-tallet. Når det nye hus skulle bygges hentet arkitekten Alf ­Olsson i Munkedal inspirasjon fra gamle tegninger av skjærgårdhus fra samme tid.
Allerede mens huset begynte å bli ferdig ble hagen fyllt ut for å få den plan. Det ble sådd ny gressplen og plantet nye syrinbusker, og frukttrær ble plantet mot veien. En gammel stenmur i granitt er kommet på plass i hagen med mye arbeid, den danner en stenkant mot plenen og en mur mot veien.
Eierne kjøpte eiendommen i år 2000. Da lå det et gammelt hus bygget i 1892, tilbygget i 1934, som ble kalt Grönbacken. Huset var ikke mer enn 90 kv.m stort og eierne ville ha et større.
De kontaktet arkitekten med forslag om å bygget ut eiendommen, men han svarte omgående at det var bedre å rive eiendommen. Det tok dem tre år å bestemme seg for hvordan de ville gjøre og hvordan de i såfall skulle ha huset sitt.
En lokalt byggefirma fikk i oppdrag å bygge huset snekkerferdig på utsiden. Innsiden tok de selv hånd om, fra tomme bjelkelag til ferdigmalt. Mannen snekkret og fruen malte. I desember 2006 var huset så godt som gerdog, selv om det fortsatt gjenstår noen tunge ting, bl.annet badeværelset, som skal stå ferdig i 2010.
I den kombinerte dagligstuen og spisestuen har familien satt inn en svensk kakkeovn fra Cronspisen Herrgård Classic 201, som varmer godt om vinteren. Den grønne stolen er kjøpt inn i Frankrike. ­Skapet med leirfatet er også franskt.
Om fasaden ånder av sent 1800-tallet, det samme kan ikke sies om innsiden. Her er et moderne, åpent plan fordelt over 300 kv.m. Hele første etasje er ett stort rom med en takhøyde på opptil 7,5 meter. Ovenpå er husets eneste soverom og stue. Interiørstil er eklektisk: litt rustikt, litt moderne, noe antikk og noe industriell design i skjønn forening.
Husets eiere kaller den lille veradaen for "vårt hjerte".  Treverk og vinduer er tegnet etter 1800-tallets skjærgårdsvillaer. De gamle linsekkene bruker husets frue til alt mulig: puter, tepper duker. ”De er 100 år gamle og kan holde i minst 100 år til.” Golvet kommer fra Fired Earth.
Kjøkkenet fra Lidhults er bygget på stedet. Over benken henger en ny tallerkenrekke som er laget etter en gammel modell. Porselensvasken er fra ­Villeroy & Boch.
Dagligstuen er et flott rom med en takhøyde på 7,5 meter. I taket henger en mektig lysekrone som ­mannen i huset har arvet etter sine foreldre. Sofaene kommer fra Garbo Interiør og stolene fra Linnea Antik i Gøteborg. Ginene i pappmaché er franske.
På lilla verandaen sitter husets frue hver morgen med sin kaffe. Kurvstolene er kjøpt i Gøteborg.
Eierne kommer begge fra vestkysten i Sverige og deler interessen for gamle hus. Men fram for alt strever de etter et hjem som gir en god følelse.
Familien flyttet inn i rommene etterhvert som de ble klare, så de fikk god tid til å tenke på hvordan de ville ha det. Resultatet er et lyst og sparsmakad miljø med nøye utvalgte formål. Huset er like hvitt inne som ute. Gråhvite vegger, hvite tak og hvitoljet furugulv virker sammen til et varmt og rolig miljø, der hvert møbel og innredningsdetalj får tale uforstyrret. En innredningsfilosofi som overrasker med tanke på at husets eierinne driver butikken Grönbackens  Interiör, som selger gamle franske møbler og stoffer innkjøpt på reiser i Frankrike og Belgia.
Det er viktig for eierne at møblene har historie og sjel, og nå de kommer hjem fra Frankrike, setter de inn tingene og ser hvordan det er å leve med dem.
Håndvasken på gjestetoalettet er nedsenket i en kommode.
Soverommet ligger i overetasjen. Sengeteppet er et gammelt linstoff, en gang i tiden brukt som presenning på hestekjerrer. ”Det var vanlig at navnet ble brodert på stoffet, som her.”
Under det store vinduet i andre etasje er det en sittebenk som er bygget på stedet der man kan nyte utsikten. Bord og stoler er fra Grönbacken Interiör i Brastad. Lampor från NK i Gøteborg.
Kapteinshuset, som er tegnet av arkitekt Alf Olsson, er nøye gjennomtenkt i minste detalj. Den vakre snekkergleden på altanen kommer fra tegninger av gamle hus. Fra ­dagligstuen går man ut på altanen gjennom glassdører med sprosser. Møblene på altanen kommer fra Trip Trap. På veggen en gammel ­hylle som er kjøpt i Frankrike.
Kilde: Sköna Hem

0 comments:

Post a Comment