Breaking News
Loading...
Tuesday, January 24, 2012

Info Post
Jernovner har vært i bruk i Norge over en periode på nesten 500 år. Ved siden av bergverksdriften var jernverkene starten på industri i Norge. I perioder representerte ovnenes utforming og dekor noe av det ypperste av relieffkunst i Europa. Dette var kunst som ikke bare utsmykket kirker og embetsmannshjem, men også mer alminnelige bosteder i byen og på bygda.
Den tradisjonelle oppvarmingskilden i hus i Norge fram mot midten av 1500-tallet var åre eller grue. I begynnelsen er dette et overklassefenomen, men utover på 1700-tallet blir jernovnen den viktigste formen for oppvarming av boliger i Norge. Innenfor ovnsproduksjonen i Norge pleier vi å dele inn i to perioder, jernverksperioden (ca 1630-1830) og støperiperioden (1830-dd). Norske jernverk hadde monopol på salg av jern i hele Danmark-Norge. Dette forklarer hvorfor vi finner mange gamle norskproduserte jernovner i Danmark.
Kravene til utslipp fra ildsteder i Plan- og bygningsloven får mange til å tro at gamle ovner ikke lenger er brukbare eller lovlige. På grunn av verneverdien er ovner fra før 1940 unntatt kravene som loven stiller.


Øvre Vilberg Gård
Rosemosegaard
Rosmosegaard








































Vestalinne-ovn med tempelgavl fra 1829, Bærums Værk. Arkitekturovnen er tempelformet etter tegning av Hans Michelsen i 1817. Vestalinnene var prestinner for gudinnen Vesta (hjemmets gudinne) i antikkens Roma. De var seks i antallet, fra god familie og utvalgt i ung alder.Vestalinnene var i sin 30 års tjenestetid  forpliktet til ubrytelig kyskhet.
Vestalline-ovn laget i 1817 på Bærums Værk.
Empire ovn
Ridderovn fra Drammen Jernstøperi - www.askeladden-ovner.no
Etasjeovn fra Ulefos Jernværk som ble grunnlagt i 1657. Bedriften er en av Europas eldste industribedrifter. Ulefos Jernværk har produsert jernovner siden tidlig på 1700-tallet, men har siden tidlig på 1950-tallet spesialisert seg på å produsere kumlokk og annet gategods.
Kumlokk fra Ulefos Jernværk 

Peisovn fra Drammen Jernstøperi hvor det gikk ut en mengde modeller av etasjeovner med biedermeyer- og gotisk ornamentikk, sylinderiske magasinovner med renesanseornamenter, bjørneovner og komfyrer.
Ovn fra Hakadal Verk som var et av de eldste jernverkene i Norge, med røtter produksjon av ovner fra 1550 til 1869.
Etasjeovn med fyring i front er fra Kværner Ovnstøperi som ble startet opp i 1916. I 1920 ble navnet Jøtul tatt i bruk for et eget selskap som skulle markedsføre ovner for både Kværner Ovnstøperi og flere støperier på Østlandet. I 1930-tallet ble Jøtul en moderne storprodusent av ovner, ledende i Skandinavia. Fra 1935 het bedriften bare Jøtul.


Vakker topp på jernovn (Gamle Hus og Hager)

www.finn.no kan du også kjøpe vakre, gamle ovner.





Profesjonelle ovnsrestauratører har gjerne et rikholdig lager av ovnsdeler. Det er derfor mulig å istandsette en gammel jernovn selv om den mangler deler.







Vedovn fra www.dovrepeisen.no
Kombiovn fra www.dovrepeisen.no







0 comments:

Post a Comment