-Gamle hus fortjener en bedre sjebne enn de ofte får. Blir de innredet med omtanke og grundighet får de en helt unik karakter, personlighet, sjarm og atmosfære, sier Elisabeth Halle fra Restore Design som har redesignet og restaurert skjønne "Solsiden" på Jar. Hun forteller at felles for alle hennes restaurerings prosjekt er at husene er fra perioden 1600- 1930, og at husene er stort sett gitt opp av folk. De fleste har villet rive husene, uten at det var noen grunn til det. Hus bygget særlig i periodene 1800-1930 er noen av de mest solide hus som finnes.
Elisabeth samarbeider tett med Fortidsminneforeningen og Riksantikvaren, uten at hun ønsker at gamle hus skal være museum, men avspeile historien i huset, dekke familiers hus av i dag- samt at gamle hus er utrolige gode investeringer.
Elisabeth skriver i en meget hyggelig mail til meg: -Takk for at du oppmunter brukere på din blogg til å ta vare på gamle hus, det forsvinner opp til 6000 slike hus i Norge hvert år, og politikerene er alt for passive, dessverre.
Har du spørsmål om restaurering, kan du kontakte; Restore Design ved Elisabeth Halle på mob.nr. 928 62 298
En tømmermester falt for dette stedet ved Oslofjorden i 1925 og bygget huset til seg selv og sin familie – med andre ord var det ingen grunn til å være bekymret for kvaliteten på den opprinnelige konstruksjon og materialevalg. Alle de nyere "forbedringer" som var utført av de tidligere eiere av boligen, er blitt fjernet og villaen er ført tilbake til sitt opprinnelige utseende.
Veggen mellom kjøkken og spisestue er blitt åpnet, så lys og luft kan slippe inn. Den massive benkplaten er opprinnelig en over 100 år gammel rulleplate, brukt til å rulle tøy på, før moderne strykejern overtok.
Lysekroner fra dengang henger over hele huset og er viktige detaljer i interiøret. De fleste er funnet i brukt- og antikvitetsbutikker.
- Det er en myte at spesielle løsninger nødvendigvis behøver å være kostbare sier Elisabeth. Et spesialtegnet kjøkken i Norge koster 1/3 av prisen av et nytt elementkjøkken. Tegn skissene på et papir og konferer med håndverkere. Det er mye lettere enn de fleste tror. I dag bruker mange nye huseiere like mange penger på bad og kjøkken, som eieren av dette huset har klart seg med til hele huset.
Fra stuen mot spisestuen. Konsekvent bruk av hvite og lyse farger på gulv, vegger og tak skaper en lys og luftig atmosfære. Rosetten i taket er kopi fra datidens ornamentikk og laget til huset. En profesjonell dekorasjonsmaler har laget innrammingen rundt døren.
Et hyggelig hjørne i stuen. Det gamle skapet er fra et hus som skulle rives. Lenestolen ble trekt om istedet for at det ble kjøpt en ny. Mange mennesker har fine møbler, som kan trekkes om og repareres i stedet for alltid å skifte ut og kjøpe nye.
Nye vegger på gammel måte. Spisestuen har fått panelvegger fra samme tid huset ble bygget, og veggene i stuen er dekket med fulle paneler, som det også var typisk i 1920 årene. Ofte behøver man ikke skifte til nye tregulv i gamle hus. Enten kan de males eller høvles av.
Det er ingen grunn til å sitte inne og spise i de lyse sommermåneder. Iallefall ikke når man har en innbydende veranda. Taket og vinduene skjermer for vind og vær, og varmeelementer forlenger kveldene, når det er nødvendig. Utelampene er eget design og produsert av en lokal lampemaker.
Flisene på dette badeværelset er krakelerte for å virke opprinnelige, og det koster ikke mere enn alminnelige fliser. Gulvet, som før hadde linoleum, er nå laget med klinker av marmor.
Badet her er gjennomført estetisk. Panel på vegger, speil og jernsstol er i Shabby-chic stil, kommode og vask er også i gammel stil.
Restore Design ved Elisabeth Halle - mobil 928 62 298
0 comments:
Post a Comment
Click to see the code!
To insert emoticon you must added at least one space before the code.