Breaking News
Loading...
Wednesday, February 10, 2010

Info Post
Jazz, H.C. Andersen, beer from Funen and Italian food & wine.
One Saturday in August, we celebrated the birthday for both Noller and me with 35 friends and family on our farm on the island Funen in Denmark. Such an arrangement requires a lot of work, but it does't matter as long as the party was a great success!
The world's greatest and most famous fairytale writer, Hans Christian Andersen was born in Odense. His shadow is everywhere, not only in Odense, but also the rest of the island of Funen - and many other locations in Denmark for that matter.
Everywhere you can go in his footsteps, which we chose to do, when we celebrated the birthdays. Because our guests came from both Norway, Denmark, Sweden and France, we would try to make the day exciting for everyone - both men and women, small and large, Norwegians, Danes, Swedes and French.
Jazz, H.C. Andersen, fynsk øl og italiensk mat og vin.
En lørdag i august feiret vi felles fødselsdagsfest for Noller og meg på gården vår på Fyn i Danmark. Et slikt arrangement krever utrolig mye arbeide, men det spiller ingen rolle så lenge festen ble en stor suksess!
H. C. Andersen er født i Odense, noe som gjør at hans skygge er over alt, ikke bare i Odense, men også på resten av øya Fyn - og mange andre steder i Danmark for den saks skyld.
Overalt kan du gå i hans fotspor, noe vi valgte å gjøre, da vi feiret fødselsdagene. Fordi gjestene våre både kom fra Norge, Danmark, Sverige og Frankrike, ville vi forsøke å gjøre dagen spennende for alle - både menn og kvinner, liten og stor, Norsk, Dansk, Svensk og Fransk.  
35 glade og fantastiske mennesker samles på gården. Her gikk vi på, en for anledningen, en leiet buss og en deilig ettermiddag kunne begynne.
Sdr. Nærå Busser kan anbefales på det varmeste. At dagen gikk som smurt og ble så vellykket, var meget takket være en fantastisk hjelpsom og service-minded buss-sjåfør.
Turen gikk til Munke Mose i Odense hvor Odense Aafart "sejler op ad åen, sejler ned ad igen". Visen av Laurits Stephan, handler nettopp om Odense Å. Her er det også utleie av robåter og vannsykler.
Sommerstid i Odense er lik med Jazztid på Odense Å. Utfluktsbåtene med de røde markiser har seilet opp og ned av elven i over 100 år.
Tradisjonen tro er det Lazy River Stompers, som lokker solens stråler fram med sommerlig jazz. Siden 1991 har de jazzglade gutter stått for lørdagsunderholdningen på åfarten med god gammeldags og humørfylt flodjazz...og jazz skulle det bli!
Vi hadde med picnickurv med som besto av sommerdrikk (hjemmelaget hylleblomstsaft blandet med hvitvin), sandwich med skinke og mormorpålegg (tynn omelett med bacon). Brus og øl fikk vi kjøpt ombord.
Jørgen, som har vært dansk ambassadør i USA og Tyskland, er 93 år og den eldste av våre gjester. Han kunne ganske enkelt ikke sitte stille til gladjazz-musikken. Her danser han med den ene av båtførerne ombord, noe som også fikk flere andre gjester opp fra benkene selv om danseplassen var liten.

Odense Å har i århundre vært en viktig ferdselsåre for odenseanerne. Åen (elven) er ca. 60 km lang og løper gjennom Odense. Den har sitt utspring i Arreskov Sø nordøst for Faaborg, den munner ut i Odense Fjord.
Særlig den delen av elven som løper gjennom Odense er et fantastisk deilig sted. Odense Å er Fyns lengste vannløp. Det går sykkel og gangsti langs hele elven fra Odense til Fruens Bøge.
En seiltur på Odense å er en naturskjønn opplevelse. Fra båten er det direkte adgang til Zoologisk Have.
En af Odense Zoo's hovedattraksjoner er et nesten 4 ha stort område ned til Odense Å, hvor en kopi av et stykke afrikansk naturreservat fra Botswana er gjenskapt. Området består av både savanne og våtområde og kan oppleves fra spesielle naturstier og trebroer. Se løver og chimpanser, zebraer, struds, et stort antall storker og andre store afrikanske fugler i Okavango deltaet - midt i Odense.
Odense Zoo er en av Danmark fineste zoologiske hager. Her finnes f.eks. også et meget flott anlegg til sibiriske tigere, preget av Sibir med bjørke- og furutrær og en klippetunnel, som tigerne kan gå opp over, og som publikum kan gå igjennom og oppleve dyrene fra en ny vinkel.
Fra åfartens endestasjon ved Erik Bøghs Sti i Fruens Bøge er der en vakker vandrerute til frilandsmuseet Den Fynske Landsby. Museet består av en rekke gårder og huser, som alle opprinnelig har stått i landsbyer rundt på Fyn og øyene.
Et besøk i Den Fynske Landsby er som en tur på landet i dikteren H.C. Andersens tid. Her er det gjenskapt et miljø med de for Fyn så karakteristiske bindingsværksbygninger, med blomstrende hager, med gjerder og husdyr, gatekjær og bygate – alt sammen omgitt av dyrket marker.

Du kan også velge å ta med matkurven og seile med Aafarten ut til de grønne områder i Fruens Bøge. Her kan du gjøre et par timers opphold og nyte naturen og den medbrakte mat, før seilturen går tilbake til Odense.
Opera på Engen er et arrangement under åpen himmel i august, hvor Odense Symfoniorkester sammen med en rekke professjonelle solister, presenterer opera i international klasse.
Arrangementet er gratis og foregår i vidunderlige omgivelser på Engen ved Fruens Bøge en søndag ettermiddag, og hvis du sørger for picnickurven, sørger Odense Symfoniorkester med solister for, at maten blir ledsaget av musikk av høy karat!
Du kan også seile til- og fra de fire restauranter, som ligger i Fruens Bøge og Zoo. Her er Jensens Bøfhus i Fruens Bøge som er berømt for sine sine store og møre biffer.
På Carlslund i Fruens Bøge Skog, kan man få servert stedets berømte eggekake, som for kjennere er et populært og kjærkomment ønske og for mange en tilbakevendende tradisjon.
Er man samtidig så heldig å være på Carlslund en varm vårdag, hvor bøken nettopp er sprunget ut eller en av de dager, hvor det underholdes med jazz i det fri, er der alltid en god opplevelse å se tilbake på.
I de nesten 150 år Restaurant Carlslund har bestått, er det alltid blitt servert den populære eggekake. Men for ca. 25 år siden, hvor daværende dyrepasser Herold Nielsen fra Odense Zoo leverte et kjempestort strutse-egg til Restaurant Carlslund kom det riktig gang i eggekakene. Og det har det så sannelig vært siden.
I 2005 ble det brukt knapt 20 tonn (20.000 kg) røkt flesk, godt 17 tonn røkt bacon samt ca. 500.000 friske egg - omregnet i antall kuverter er det godt og vel 100.000 porsjoner eggekake...
Etter flodjazz på Odense Å (elv) sto bussen og ventet på oss ved Fruens Bøge. Herfra gikk turen til Lotzes Have ved H.C. Andersens Museum. Bussen satt oss av ved Radisson SAS H.C. Andersen Hotel som ligger i den gamle bydel. Utenfor hotellet finnes denne skjønne skulptur i bronze i naturlig størrelse, som forestiller H.C. Andersen som sitter og venter på benken forann hotellet og følger livet i sitt gamle kvarter. Skulpturen er laget av Jens Galschiøt.
Tre store søyler i kobber (4 meter høye), som består av sammenflettede skulpturer fra henholdsvis Klodshans, Den standhaftige Tinsoldat og Den lille Havfrue står ved inngangen til Radisson SAS H.C. Andersen Hotel. Hver søyle beskriver sitt eventyr og de er plassert som bæresøyler ved hovedinngangen. Også disse er laget av Jens Galschiøt.
Eventyrslottet i Lotzes Have ligger rett ved H.C. Andersens hus. Fra juni til august kan man hver dag kl. 11.00, 13.00 og 15.00 oppleve den internasjonalt prisbelønnede H.C. Andersen Parade. Paraden består av barn og unge, som alle har det til felles, at de kan noe helt særlig med å synge og opptre.
Sommeren igjennom fører paraden tusenvis av tilskuere inn i Andersens eventyrunivers, når 20 eventyrfigurer i flotte kostymer leverer et forrykende eventyrshow i Lotzes Have.
Showet er en potpourri av underholdende utdrag av de mest populære eventyr og spesielle sanger. Det hele kjedes sammen med forskjellige anekdoter av skuespilleren Torben Iversen.
Hans Christian Andersen's Little Mermaid

Keiserens nye klær
Leilighetsvis opptrår H.C. Andersen Paraden i utlandet i forbindelse med erhvervsframstøt, som her i Central Park i New York.
Etter showet i Lotzes Have spaserte vi alle sammen inn i det gamle og vakre H.C. Andersens kvarteret i Odense.
De vakre hus i Bangs Boder i det gamle Odense står som de gjorde på H.C. Andersens tid.
Huset til høyre er H.C. Andersens Hus som ligger på hjørnet af Bangs Boder og Hans Jensens Stræde. Her ble H.C. Andersen født den 2. april 1805. 
Huset til venstre er Restaurant Under Lindetræet, som er en av byens absolutt beste restauranter.
Restaurant Under Lindetræet ligger i en gammel bygning fra 1771 og er igjennom tiden er blitt forsiktig restaurert, så den har formået at bibeholde sin sjarm - man forventer nesten å se H.C. Andersen trå inn døren.
Restaurant Under Lindetræet regnes for å være en gourmet restaurant. Den er en perle for traditionalister med moderne smak. Alene bygningen er en gobit for historisk interesserte. Den er oppført så langt tilbake som i 1771 og ble fram til 1965 brukt som privat bolig og rugbrødsbakeri. Stedet har tre afdelinger: restauranten, bakeriet og gårdshaven.
Stokkroser i massevis vokser opp av brostenene i H. C. Andersens kvarteret.
I H.C. Andersen butikken kan du kjøpe alt hva hjertet begjærer om H.C.A. og Odense.
H.C. Andersens barndomshjem i Munkemøllestræde. Foreldrene flyttet inn i mai 1807 og her hadde Hans Christian sitt barndomshjem i ca. 12 år.
Du kan følge med vekterne rundt i gamle Odense å høre de fortelle om den gamle bydelen. Det blir nok et par stopp på veien, for det er helt vanlig at kelnere fra restaurantene i området, kommer ut med et glass øl til dem.
Overalt i Odense har H. C. Andersen satt sine spor. Mannen på trafikklysene i den indre by er såklart H.C. Andersen.
Etter alle opplevelsene i Odense gikk turen videre med bussen til Refsvindinge Bryghus som ligger i Ørbæk i nærheten av Nyborg. Her var det smaksprøver på brygghusets 20 forskjellige øltyper samt konfekt og chips til alle. Våre gjester var begeistret, særlig de mannlige...
Etter to timer og mange smaksprøver, spanderte brygghuset to "kjørepils" på hver, som vi skulle ha på veien hjem. Å få gratis kjørepils er helt allminnelig på Refvindinge og hver gang vi har gjester med dit, tror de ikke på det - dette er jo ikke noe vi er vant til i Norge. Brygghusets Ale øl som holder 5,7%, har to ganger har blitt kåret til Danmarks beste øl, både i 1997 og i 2000, hvor den også fik en 3. plass på verdensplan, noe som forteller meget om kvaliteten.
Så gikk turen hjem til gården igjen, hvor det ble servert italiensk mat og vin (som vi fikk herfra) til langt ut i de små timer. Neste formiddag spiste vi brunch sammen innen vi tok farvel med hverandre. Responsen var bare positiv - alle hadde kost seg og opplevd noe som var anderledes, og som de likte særdeles godt - vi kommer helt sikkert til å gjøre noe lignende igjen!

0 comments:

Post a Comment

:) :)) ;(( :-) =)) ;( ;-( :d :-d @-) :p :o :>) (o) [-( :-? (p) :-s (m) 8-) :-t :-b b-( :-# =p~ $-) (b) (f) x-) (k) (h) (c) cheer
Click to see the code!
To insert emoticon you must added at least one space before the code.